pondelok 23. apríla 2012

Pripravenosť KĽDR v očiach masmédií

STV odvysielala dňa 23. apríla príspevok o situácii na Kórejskom polostrove, podľa ktorého sa má KĽDR vyhrážať Juhu a jeho bábkovej vláde vojenským útokom.
Televízia opomenula súčasnú situáciu na polostrove a tiež úlohu Lee Myung-baka pri vojenských cvičeniach a vyhrocovaní konfliktu na polostrove, čo môže viesť až k jadrovej vojne. Pred niekoľkými mesiacmi vojská USA a Kórejskej republiky premenili niekoľko ostrovov v Západnom mori neďaleko hranice na veľkú vojenskú základňu.
Protesty proti týmto provokáciám prebiehali ako na Severe, tak i na Juhu polostrova. Situácia už dlho nebola tak vyhrotená ako dnes. Severná Kórea skutočne tvrdí, že nepriateľ pocíti silu jej zbraní, avšak za podmienky, že bude napadnutá vojskami USA a Južnej Kórey. KĽDR sa už dlhšie pripravuje na možnosť vojenského útoku Táto informácia v televízii chýbala. Správa vyznela tak, že Sever už má plné zuby Myung-bakovho režimu (čo samozrejme má) a je odhodlaný na vojenský zásah. KĽDR sa oficiálne dňa 12. apríla pokúšala vypustiť na obežnú dráhu satelit, čo sa im však nepodarilo a raketa skončila v mori. Hoc bol štart rakety ohlásený, zo strany KĽDR to bolo naozaj nebezpečné a možno za tým hľadať dve veci. 1. buď sa KĽDR naozaj pokúšala vypustiť satelit, nakoľko v tomto období oslavuje 100. výročie od narodenie Kim Ir-sena (15. apríl, raketa bola vystrelená 12. apríla), čo je v KĽDR veľký sviatok (Kalendár KĽDR "Juche" začína v roku narodenia zakladateľa krajiny) . V súvislosti s týmto dátumom tiež prebieha rekonštrukcia mesta Pchjongang a krajina deklaruje vstup no novej éry. Je tu ale aj druhá možnosť a síce, že krajina štartom maskovala testovanie rakety v rámci pripravenosti na vojenský útok z Juhu.
    Možno však vylúčiť zámery KĽDR napadnúť Juh, nakoľko touto vojnou by nič nezískali. Naopak, USA, ktorej armáda okupuje juh a pod ktorej diktátom funguje vláda v krajine by porážkou KĽDR získala mnoho. Otázne však je, ako by sa k tomuto konfliktu postavila susedná Čína. Ku konfliktu došlo minulý rok pri námorných cvičeniach armád Kórejskej republiky a USA. Armáda KĽDR začala ostreľovať ostrov Jongpjong po tom, čo munícia armád zasiahla územie KĽDR.


1 komentár:

  1. KLDR je velká hrozba pro svět! nevim co za člověka může zlehčovat nebo hájit zlo kterým je Rod Kimů! KLDR je plná mozkyvymývající propagandy proti svobodnému světu a lidé tam mají právo na lepší život než v té nejtvrdší diktatůže! mělo by se s tím něco udělat a sem přesvědčen že v brzké době se tento problém vyřeší!

    OdpovedaťOdstrániť