streda 18. januára 2012

Filipem utajovaný text kondolence KLDR zločinem?

Už několik týdnů české lžisdělovací prostředky povykují nad tím, že předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip kondoloval Korejské lidově demokratické republice k úmrtí jejího nejvyššího stranického a státního činitele Kim Čong Ila. Je podivuhodné, že této skutečnosti věnují tolik prostoru, ale zřejmě musí plnit plán podílu antikomunistické propagandy, zadaný majiteli těchto „nezávislých“ médií – imperialistickou buržoazií, plutokracií. Kromě toho všední, nudné zprávy o vraždách, sebevraždách, loupežích, znásilněních, zdražování, propouštění, zavírání škol a nemocnic a o milostných avantýrách „celebrit" je třeba proložit také něčím zajímavým…

      Nechci se Vojtěcha Filipa zastávat z nějakých sympatií k němu a jeho politice, neboť v jeho působení v čele KSČM vidím převahu negativ a sám Filip nese neustálým ustupováním před antikomunistickým náporem vinu na permanentně se zostřující perzekuci radikální, protisystémové levice (skutečné či domnělé), jíž je pak vystaven i on sám. Ohledně postupu v případě úmrtí Kim Čong Ila se však Vojtěcha Filipa zastat musím. Mělo by být zcela samozřejmé, že nejvyšší představitel jedné komunistické strany vyjádří soustrast jiné komunistické straně ke ztrátě jejího nejvyššího představitele, bez ohledu na to, jestli jsou tyto strany spolu ideově úplně zajedno nebo ne. A jestliže KLDR vyjádřila České republice soustrast k úmrtí jejího bývalého prezidenta Havla, pak by měli čeští státníci projevit alespoň trochu slušnosti (nebo, pokud je slovo „slušnost“ uráží, alespoň tedy seriózního diplomatického jednání) a KLDR za kondolenci poděkovat a vyjádřit jí soustrast rovněž, alespoň jednou větou. I v tomto případě je patrný rozdíl mezi údajně agresivní zahraniční politikou KLDR a skutečně agresivní zahraniční politikou ČR – zatímco Korea kondolovala k úmrtí Havla, netajícího se svou nenávistí ke KLDR, ČR kondolovat k úmrtí Kim Čong Ila, jenž nikdy nepřátelství k ČR neprojevil a nehlásal, odmítla a ještě pronásleduje V. Filipa, který tak učinil.
      Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se tedy zabývá tím, že předseda KSČM vyjádřil soustrast k úmrtí nejvyššího představitele mezinárodně uznávaného státu, člena OSN, s nímž má ČR diplomatické styky. Pokud by byla ČR s KLDR ve válečném stavu, pak by mohla považovat takové Filipovo vyjádření za vlastizradu, ale za současné situace je zcela absurdní jej kriminalizovat.
      Jak je ale pro V. Filipa příznačné, nedokáže se za svůj čin jednoznačně a zásadově postavit a opět se snaží „neprovokovat“, takže ve zprávě serveru novinky.cz ze 14. ledna jsme si mohli přečíst: „,Novinářský posun jak na korejské, tak české straně je značný proti tomu mému textu. Kopii mé kondolence jsem předal,´ doplnil Filip. Text, který šéf komunistů zpochybnil, vypustila do světa severokorejská státní tisková agentura KCNA. Filip ale nechce text kondolence zveřejnit. Právu řekl, že pokud by tak učinil, byl právě tím, kdo kondolenci vypustil do světa. To by mu mohlo zkomplikovat situaci ve prošetřování. Předseda KSČM v této souvislosti odkázal na to, že kondolence byla předána ,interně´, tedy diplomatickou cestou.“
      Kim Čong Il Domnívám se, že V. Filip by se neměl stydět za to, co Korejcům napsal a měl by to zveřejnit a objasnit. Což mu ovšem sice může dělat potíže, pokud o Kim Čong Ilovi napsal něco, co si vůbec nemyslí, ale na druhou stranu, jistě by to nebylo poprvé, kdy Filip obhajuje něco, o čem vůbec není přesvědčen… Pokud by KSČM byla skutečnou komunistickou stranou hodnou toho jména, kondolenci by zveřejnila, a to okamžitě po jejím odeslání. Přinejmenším členové strany mají právo její obsah znát, vždyť byla odeslána i jejich jménem! Přesto jim ji Filip zatajil a ještě se tím chlubí buržoazním médiím!
      Dodávám, že např. podle serveru tn.nova.cz zněl text odeslaný Kim Čong Unovi do KLDR a zveřejněný Ústřední korejskou tiskovou agenturou (KCNA) takto:
      „Vážený soudruhu, se zármutkem v srdci jsem přijal smutné zprávy, že Kim Čong-il, velký vůdce Vaší země, zemřel. Velmi jsme si vážili Kim Čong-ila, jenž se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu, zajistil bezpečnost KLDR a dosáhl mírového sjednocení Koreje. Komunistická strana Čech a Moravy pevně věří, že Korejská strana práce překoná nynější smutek a nadále povede hrdinný boj korejského lidu za obranu socialismu ve Vaší krásné zemi. Přijměte, prosím, můj soudružský pozdrav.“
      A tak zatímco občané KLDR nedostatečně brečící na pietních shromážděních za Kim Čong Ila jsou posíláni do koncentračních táborů - tedy alespoň dle „věrohodných informací“ TV Nova…, v ČR jsou pronásledovány projevy sympatií ke KLDR a narušování posledního Havlova absurdního dramatu.
      Pokud v ČR ještě stále je buržoazní demokracie a nikoli fašismus, není možné Filipův text považovat za trestný čin. Věřme, že platí-li opak a Filip odsouzen bude, bude mu za polehčující okolnost přiznána účast na tryzně za zesnulého Václava Havla v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a podíl na štvanici proti těm, kdož smutek z Havlovy smrti projevovat odmítli, protože ho necítí.
      Jako pomyslnou tečku za mediálním rozruchem kolem prosincového úmrtí Václava Havla a Kim Čong Ila dodávám informaci z Lidových novin ze 14. 1. o tom, že někteří numismatičtí „experti“ vyzvali Českou národní banku, aby zvážila zavedení bankovky v hodnotě 10000,- Kč s podobiznou Václava Havla. Výhodou této bankovky by bezesporu bylo, že by ji používali pouze Havlovi obdivovatelé, zatímco velká část jeho odpůrců nebo osob k němu netečných by se s ní prakticky nesetkala, pokud by tedy celý svůj měsíční příjem nedostala v podobě jedné bankovky...
Josef Rázný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára