nedeľa 23. októbra 2011

KCNA k antikapitalistickým demonštráciam zmietajúcim svet

Pchjongjang, 20. október 2011 (KCNA)-- "Okupuj Wall Street" demonštrácie zmietajú celý kapitalistický svet vrátane USA. Milióny ľudí vyrazili do ulíc vo viac ako 1500 mestách v približne 80 krajinách, čo znie ako varovanie pred kapitalistickým systémom. Je to prísny rozsudok nad protiľudovým systémom, ktorý prináša vykorisťovanie, útlak, nezamestnanosť a chudobu ľudovým masám. Ako je známe, katastrofická finančná kríza ktorá začala v USA už v roku 2007, priniesla nebývalú hospodársku recesiu a nezamestnanosť, ktorá veľmi uškodila ľudským životom. Ľudia s nízkym príjmom povstali proti hrabivosti bánk a veľkých korporácií, ktoré zapríčinili ekonomickú nerovnosť a dali jej voľný priechod. Množstvo ľudí opakuje heslo "My sme 99%".

V kapitalistickej spoločnosti, kde peniaze znamenajú všetko, je nepopulárne, ak bohatší sa stávajú čoraz bohatšími a chudobní chudobnejšími. 1 % v tejto spoločnosti tvorí privilegovanú triedu, zatiaľ čo 99% pracujúcich más je vrhaných do čoraz väčšej chudoby a smrti. Priepasť medzi chudobnými a bohatými je v USA najväčšia od krízy z roku 1930. Výška príjmov privilegovaných vrstiev, ktoré tvoria 1% spoločnosti sa zvýšila z 10% na 24% za posledných 30 rokov v USA. Reálna mzda 90% Američanov klesala do roku 1970 a viac ako 15% populácie sa dostalo do kategórie chudobných.

Viac ako 401 000 nových ľudí bolo registrovaných ako nezamestnaný v prvý októbrový týždeň v USA, zatiaľ čo počet nezamestnaných v EÚ dosiahol 22 785 000. Počet ľudí trpiacich chudobou v USA dosiahol v minulom roku 46,2 milióna. V posledných rokoch prudko vzrástol počet rodín bez domova. Príjem amerických rodín za posledné 4 roky klesol v priemere o 10%. Zhoršujúca sa globálna finančná kríza dokazuje, že kapitalistická spoločnosť je rajom pre hŕstku vykorisťovateľov a utláčateľov a peklom pre väčšinu pracujúcej triedy a že tento typ spoločnosti nemôže trvať dlho.

Kapitalizmus nemá nič spoločné s dobrom pre človeka. Napriek tomu, že sme vstúpili do nového tisícročia, rozdiely v spoločnosti sa ešte viac vystupňovali. Cyklické hospodárske krízy a nárast chudoby v kapitalistickom systéme nevyhnutne vedú k protestom. Koniec kapitalizmu je jednou z nevyhnutností histórie -0-


Poznámka: KCNA = Kórejská centrálna tlačová agentúra
Zdroj: http://www.kcna.kp/goHome.do?lang=enghttp://www.kcna.kp/goHome.do?lang=eng

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára