sobota 29. októbra 2011

Kim Jong Il: VE VELKÉ JEDNOTĚ CELÉHO NÁRODA DOSÁHNĚME SAMOSTATNÉHO MÍROVÉHO SJEDNOCENÍ VLASTI

Dopis zaslaný Ústřednímu studijně diskusnímu shromádění na paměť 50. výročí historického Společného shromáždění zástupců politických stran a společenských organizací jižní a severní Koreje.


18. dubna 1998
Poté, co jsme nedávno věnovali významnou vzpomínku 5. výročí vydání Deseti velkých programových bodů velké všenárodní jednoty v zájmu sjednocení vlasti, nyní právě slavíme 50. výročí historického Společného shromáždění zástupců politických stran a společenských organizací jižní a severní Koreje.


Společné shromáždění Jihu a Severu, které se konalo v Pchjongjangu v dubnu čučche 37 (1948) z přímé iniciativy a pod přímým vedením velkého vůdce soudruha Kim Il Sunga, bylo historickým národním setkáním, které pod praporem sjednocení a vlastenectví uskutečnilo velkou národní jednotu a tak zachránilo osud země a národa. V době, kdy se vytvořilo nebezpečí, že bude trvale ustáleno rozštěpení národa v důsledku zesnování „separátních voleb a separátní vlády" americkými imperialisty a jejich nohsledy, velký soudruh Kim Il Sung svolal Společné shromáždění Jihu a Severu a když tak semknul v jeden celek vlastenecké síly všech stran, skupin, všech tříd a vrstev lidu Severu a Jihu, nahromadil nehynoucí zásluhy při velkém posvátném díle v zájmu uskutečnění samostatnosti, nezávislosti a sjednocení vlasti.

Když za složité a spletité politické situace bezprostředně po osvobození bylo zorganizováno široké národní setkání, jehož se s výjimkou nepatrné menšiny národních zrádců zúčastnili delegáti téměř všech jihokorejských politických stran a společenských organizací, a dokonce i zatvrzele antikomunisličtí nacionalisté, bylo na tomto shromáždění dosaženo jednomyslné shody, takže se mohl rozvinout všenárodní vlastenecký boj, což byl skvělý plod linie samostatného sjednocení vlasti velkého vůdce a jeho myšlenky velké národní jednoty i první historické vítězství, jehož vlastenecké síly usilující o sjednocení dosáhly. Dubnové Společné shromáždění Jihu a Severu zřetelně ukázalo, že se mohou kdykoliv sjednotit v boji za velkou společnou národní věc komunisté i nacionalisté a další rozmanité politické síly a všechny třídy a vrstvy, i když mají jinou ideologii a ideály a liší se politickými názory a přesvědčením, a že je možné uskutečnit samostatné mírové sjednocení vlasti, jestliže dojde k harmonickému spojení Severu a Jihu a celý národ se sjednotí. Společné shromáždění Jihu a Severu, které s vynaložením vší energie připravil a řídil velký vůdce, bude v dějinách věčně zářit jako vlastenecké setkání, které manifestovalo velkou jednotu našeho národa, a dnes, kdy slavíme 50. výročí Společného shromáždění, jeho zkušenosti a velké úspěchy podněcují u všech Korejců na Severu, na Jihu a v zámoří novou touhu a nadšení pro jednotu národa a sjednoeení vlasti, novou důvěru a odvahu.

Velký vůdce soudruh Kim Il Sung již dávno nově objasnil otázku národa na základě myšlenky čucche, vystoupil s originální myšlenkou velké národní jednoty a skvěle ji uvedl do života na celé historické cestě boje za znovuzrození vlasti, za vybudování nové vlasti a za sjednocení země. Vytvořil tak slavnou příkladnou podobu velké národní jednoty.

Myšlenka velké národní jednoty, se kterou vystoupil velký vůdce, je myšlenkou pevného spojení v jeden celek, kdy všechny třídy a vrstvy v zájmu ochrany a uskutečňování národní samostatnosti kladou na první místo společné národní požadavky a zájmy, bez ohledu na rozdíly ideologie a ideálů, politických názorů a víry, na bohatství či nemajetnost a na společenské postavení.

Myšlenka čucche poprvé vědecky objasnila zákonitost vývoje národa a základy národní jednoty. Země a národ jsou místem života lidí a základním standardním prostorem vytváření jejich osudu. Vzhledem k tomu, že lidé žijící v národním státě jako v standardním prostoru prosazují svůj osud, je osud příslušníků národa neodlučně spjat s osudem národa, a základem při vytváření osudu národa je otázka ochrany a uskutečňování národní samostatnosti. Nikdo nemůže žít v odloučení od země a národa a žádná třída ani vrstva národa nemůže řádně prosazovat svůj osud, aniž by byla zajištěna národní samostatnost. Každý národ má historicky utvářený a zpevněný národní charakter a má společné národní požadavky a zájmy, které přesahují rozdíly mezi třídami a vrstvami. Národní charakter a společně sdílené zájmy národa se stávají základem národní jednoty, která v širokém rozpětí spojuje různé třídy a vrstvy národa.

Myšlenka velké národní jednoty představuje myšlenku důsledné národní samostatnosti, kterou velký vůdce vypracoval uplatněním myšlenky čučche v problematice národa; je to myšlenka ušlechtilého vlastenectví a lásky k národu, myšlenka nejširšího semknutí národa.

Otázka národní jednoty vyvstala jako požadavek s ještě větší naléhavostí v důsledku osobitého charakteru našeho národa a specifiky historického vývoje naší země. Nás národ jakožto jednolitý národ se starobylými dějinami a kulturou je národem s vysoce vyvinutým duchem lásky k vlastní zemi a národu a s velkou silou semknutosti. V důsledku frakčních svárů a velkým zemím se podřizujícího, vlastizrádného jednání prohnilých a neschopných feudálních vládnoucích kruhů v minulosti však byl náš národ postižen neblahým údělem porobení vlasti a i později se vinou frakcionářství a poklonkování před velmocemi nemohlo vyhnout neúspěchu ani nacionalistické a počáteční komunistické hnutí. Myšlenka velké národní jednoty velkého vůdce je vynikající myšlenka, která ukázala nejsprávnější cestu v zájmu nezávislosti a samostatnosti země i ve prospěch prosperity a rozkvětu národa, když obhájila a završila nás skvělý národní charakter a skoncovala s ostudnou historií národního utrpení.

Díky tomu, že vážený a milovaný soudruh Kim Il Sung, zakladatel velké ideologie čucche, který choval ušlechtilou lásku k vlasti a k národu a vykazoval širokou velkorysost a pochopení, vystoupil s myšlenkou velké národní jednoty v duchu čucche, dosáhl náš národ velké celonárodní jednoty a získal mocnou ideovou a duchovní zbraň, s níž mohl samostatně prosazovat osud země a národa. Myšlenka velké národní jednoty v duchu čucche je originální idea, která odráží základní proud naší doby, kdy všechny národy a lid všech zemí, které byly utlačovány, po osvobození a dosažení nezávislosti směřují k samostatnosti. Tak nově nastolila společně s národní otázkou problematiku jednoty národa a v celém rozsahu ji hluboce objasnila. Je to velká myšlenka, která národům světa poskytla správnou směrnici a prapor boje za vítězství velké věci antiimperialismu a samostatnosti. To, že vážený a milovaný vůdce vystoupil s teorií o národě v duchu čučche a s myšlenkou velké národní jednoty, které nově vědecky objasnily národní otázku a otázku jednoty národa, je jedním z velkých ideově teoretických úspěchů, jichž vůdce dosáhl; představuje to vynikající záslužný čin, kterým vůdce přispěl k nastolení nezávislosti v celém světě a k velké věci samostatnosti lidstva.

Velký vůdce soudruh Kim Il Sung nejenže vystoupil s myšlenkou velké národní jednoty v duchu čučche, ale také po celý život obětoval velikou námahu a veškerou svou energii pro jednotu našeho národa.

Velký vůdce v době protijaponského revolučního boje semknul pod praporem protijaponského odporu vlastenecké síly ze všech tříd a vrstev a tak vedl protijaponský národně osvobozenecký boj k vítězství. Společnost pro znovuzrození vlasti, která byla zorganizována v období protijaponského revolučního boje, byla organizací protijaponské národní sjednocené fronty, která zahrnovala široké vlastenecké síly, komunisty a nacionalisty, dělníky, rolníky, příslušníky inteligence, mládež a studenty a dále dokonce i uvědomělé věrící a kapitalisty. Tato organizace hluboko zapustila kořeny v rozlehlé oblasti v naší zemi i za hranicemi. V průběhu rozvíjení posvátného boje za znovuzrození vlasti při všeobecné mobilizaci protijaponských vlasteneckých sil pod vedením velkého vůdce byly vytvořeny drahocenné zkušenosti a tradice národní jednoty.

Velký vůdce po osvobození vyzvedl heslo, aby se celý národ sjednotil a aby silní lidé silou, znalí lidé znalostmi a lidé, kteří mají peníze, penězi přispívali k budování nové vlasti. Působil tak, aby lidé ze všech tříd a vrstev, kteří milují svou zemi a národ, bez rozdílu povstali k výstavbě demokratického, nezávislého a samostatného státu.

Otázka dosažení velké jednoty celého národa při rozdělení země na dvě části a rozštěpení národa vyvstala jako nejpalčivější a nejnaléhavější záležitost, která se týkala přežití a osudu země a národa. Velký vůdce od prvního dne rozdělení země moudře řídil boj za uskutečnění velké jednoty národa pod praporem sjednocení vlasti. Hnutí za sjednocení vlasti tak rozšířil a rozvinul v celonárodní hnutí. Náš vůdce otevřel zablokovanou cestu dialogu a jednání mezi Severem a Jihem a předložil tři velké zásady sjednocení vlasti - samostatnost, mírové sjednocení a velkou národní jednotu. Tak položil pevné základy pro spojení národa a sjednocení vlasti a ruku v ruce s krajany ze všech tříd a vrstev na Severu, na Jihu a v zámoří je vedl vlasteneckou cestou v zájmu spojení národa a sjednocení vlasti.

„Deset velkých programových bodů velké celonárodní jednoty za sjednocení vlasti", které velký vůdce vydal v posledním období svého života, představují souhrn vůdcovy myšlenky velké národní jednoty a příslušných praktických zkušeností, je to nehynoucí souborný spis, věnovaný velké národní jednotě. V Deseti velkých programových bodech velké národní jednoty jsou jasně vysvětleny hlavní zásady a ideové základy, které je třeba dodržovat při vytváření velké národní jednoty, a konkrétní úkoly a metody jejich realizace.

Myšlenka velké národní jednoty a Deset velkých programových bodů velké celonárodní jednoty, které vypracoval velký vůdce soudruh Kim Il Sung, a drahocenné zkušenosti a velké úspěchy národní jednoty, jichž vůdce dosáhl, jsou trvalými poklady naší vlasti a národa a pevným základním zdrojem pro velkou jednotu celého národa a pro sjednocení vlasti. Naším neochvějným odhodláním a vůlí je záměr pevně hájit a neodchylně následovat velkou myšlenku a záslužné dílo spojení národa a bohaté zkušenosti a tradice, které zestavil vůdce, a tak vytvářet velkou jednotu celého národa a za naší generace sjednotit vlast.

Při vysoké podpoře myšlenky velké národní jednoty velkého vůdce a jeho Deseti velkých programových bodů velké celonárodní jednoty musíme aktivně bojovat za velkou jednotu celého národa na Severu, na Jihu a v zámoří a dosáhnout samostatného mírového sjednocení vlasti spojenými silami národa.

Hlavním subjektem sjednocení vlasti je náš národ. Velké dílo sjednocení vlasti spočívá v opětovném propojení tepen národa a poté v uskutečnění spojení národa. Samostatné mírové sjednocení vlasti je nemyslitelné bez harmonické shody Severu a Jihu a bez velké národní jednoty. Velká jednota celého národa, ta právě znamená sjednocení vlasti.

Velká jednota našeho národa a sjednocení vlasti dnes vyvstávají jako otázky, které jsou naléhavější, než kdykoliv jindy. Ať již vzhledem k vnitřní a vnější situaci země, anebo z hlediska základních zájmů našeho národa a dobových tendencí nastal právě nyní čas, kdy celý národ musí dosáhnout velké jednoty a zachránit tak osud země a národa a vyzvednout jejich důstojnost a čest jakožto důstojnost a čest sjednocené jediné vlasti a jednoho národa.

Ukončení tragédie rozdvojení území a rozštěpení národa, která trvá více jak půl století, a uskutečnění spojení národa a sjednocení vlasti je životně důležitý požadavek národa a jeho nejvyšší úkol který již není možno opožďvat a odkládat. Čím déle rozdělení trvá, tím přibývá neštěstí a strádání postihujících náš národ a zvětšuje se nebezpečí, že se národ stane nestejnorodým. Jestliže se zostří nedůvěra a antagonismus mezi Severem a Jihem, mohou vyvolat i neblahou národní katastrofu. Zahraniční síly, kterým sjednocení Koreje nevyhovuje, nyní podněcují konfrontaci mezi Severem a Jihem, přičemž mají v úmyslu těžit z jejich zápasu. Imperialisté pod vývěskou „globalizace" ještě více zesilují svou nadvládu všude tam, kam jen dosáhnou. Pokud by za složité a riskantní situace, jaká dnes existuje, byla naše země nadále rozdělena na Sever a Jih a setrvávala ve stavu vzájemné rivality, pak by se náš národ nemohl zbavit nadvlády cizích sil a závislosti na nich a opět by se mohl stát hříčkou v jejich rukou a propadnout osudu koloniálních otroků. Žádný člověk, který má duši korejského národa, se nemůže stavět zády k spojení národa a ke sjednocení vlasti. Nevšímavost vůči otázce sjednocení vlasti a zároveň i snaha odsunout ji do pozadí znamená jen snahu o pevné zakotvení rozdělení země a o jeho zavedení nastálo. Náš národ musí odstranit všechny obtíže a překážky, tarasící další cestu ke sjednocení vlasti, co nejrychleji dosáhnout velké jednoty národa a splnit velké dílo sjednocení vlasti. Náš národ jí určitě dosáhne.

Na severu a jihu Koreje nestojí proti sobě dva vzájemně odlišné národy, ale je tam na půdě jedné vlasti jeden národ uměle rozdělený cizí silou. Korejský národ je jeden národ, který, když procházel několika tisíci let, zdědil jediné pokrevní příbuzenství, hovoří stejným jazykem a žil na jednom a témže území. Všichni Korejci, ať žijí na Severu, na Jihu nebo v zámoří, jsou jedním národem, v němž mají všichni stejně krev a duši korejského národa, a jsou neodlučně spojeni společnými národními zájmy a společně sdílenou národní psychikou a cítěním. Žádná síla nemůže trvale rozdvojit jediný korejský národ, který se vytvořil a vyvinul během dlouhověkých dějin, a nemůže vyhladit náš národ a náš národní charakter.

Dnešní rozdělení našeho národa na Sever a Jih je dočasný výkyv a nepřízeň osudu, které nás postihly v pětitisícileté historii našeho národa. To, že se náš národ, rozdělený cizí mocí, opět spojuje jako jeden národ, je nevyhnutelným přirozeným směřováním našich národních dějin a zákonitý požadavek národního vývoje.

V minulosti japonští imperialisté po okupaci naší země prováděli nejbrutálnější koloniální nadvládu, přičemž uplatnili politické triky všeho druhu s úmyslem vymýtit náš národ, avšak korejští revolucionáři a vlastenecký lid rozvinuli krvavý boj za záchranu vlasti a národa, nakonec japonské imperialisty rozdrtili a získali zpět ztracenou vlast. Po porážce japonských imperialistů přišli do jižní Koreje američtí imperialisté a počínali si tam jako páni, přičemž, když pošlapali národní suverenitu, intenzívně prováděli různé intriky, aby nás národ navždy rozdělili, avšak v jihokorejském lidu nadále žije duše národa. To, že široké vrstvy lidu, mládež a studenti jižní Koreje neustále statečně bojují proti nadvládě cizí moci a proti zaprodaneckým a národ zrazujícím činům jihokorejských vládnoucích kruhů, je projevem spravedlivého národního hněvu bratří na Jihu, kteří se bouří proti tyranii a ponižování, a prokazují ničím nepokořitelnou, houževnatou povahu našeho národa.

Naladění národa pro sjednocení se den ze dne zvyšuje a není možno zlomit ani zadržet vůli a tužby našeho národa, který chce, aby se celý národ semknul a dosáhl sjednocení vlasti. Musíme s neochvějnou důvěrou a optimismem ještě energičtěji dále bojovat za velkou jednotu celého národa a za samostatné mírové sjednocení vlasti.

Velká jednota národa musí plně spočívat na zásadě národní samostatnosti.

Samostatnost národa je životem národa a obhajoba samostatnosti je základní zárukou existence a rozvoje národa. Jedině při pevném dodržování zásad národní samostatnosti je možno uhájit práva a zájmy národa a nezávisle utvářet osud národa v souladu s jeho nazíráním a požadavky. Jedině tehdy můžeme na mezinárodní scéně sebejistě uplatňovat suverenitu a rozvíjet zahraniční vztahy na principech úplné rovnosti a vzájemných výhod. K samostatnosti národa patří důstojnost a čest národa, národní hrdost a sebevědomí i nezlomná vůle a odhodlaný duch národa. Když se národ po ztrátě samostatnosti nemůže zbavit nadvlády cizí síly a závislosti na ní, jsou pošlapávána práva a zájmy národa, národní charakter a důstojnost národa a není možno uniknout ponižování a opovržení a osudu otroků z uhynulé země.

Zásada národní samostatnosti je jádrem řešení národní otázky a nejpodstatnějším konečným základem velké celonárodní jednoty. Je to semknutí národa a jeho boj za uhájení národní samostatnosti proti nadvládě cizích sil a proti závislosti. Náš boj za velkou celonárodní jednotu, to je právě boj za pevné nastolení suverenity národa v rozsahu celé země, je to boj za splnění velké věci sjednocení vlasti vlastními národními silami v duchu čučche a za dosažení samostatného rozvoje sjednocené vlasti a společného rozkvětu národa. Velká jednota národa i sjednocení vlasti slouží obraně samostatnosti země a národa.

Zásada národní samostatnosti je zkušebním kamenem, který rozpozná, co je vlastenectví a láska k národu nebo zaprodanost a zrada národa, co je linie sjednocení nebo linie rozkolu. Při spoléhání na cizí síly jsou řeči o samostatnosti, o smíření mezi Severem a Jihem a o jejich spojení pouhými prázdnými slovy. Tak jako nemohou společně obstát láska k vlasti a k národu a zrada země a národa, jsou neslučitelné i národní samostatnost a spoléhání na cizí moc. Člověk, který si opravdu přeje smíření mezi Severem a Jihem, spojení národa a sjednocení vlasti, nepůjde cestou spoléhání na cizí sílu, ale musí se vydat cestou národní samostatnosti.

Národní jednota je jednota, jejímž účelem je za všech okolností chránit a uskutečňovat samostatnost národa. Když princip národní samostatnosti opustíme, nemůžeme hovořit o jednotě národa. Jedině když velké celonárodní jednoty dosáhneme na základě zásady národní samostatnosti, může se náš národ stát opravdovým pánem svého osudu a může se stát velkou hnací silou a rozhodující silou sjednocení vlasti a národního rozkvětu. Musíme se důsledně stavět proti poklonkovám před velmocemi a proti spoléhání na cizí sílu a odmítat je a musíme nadále vytvářet velkou národní jednotu na základě zásady národní samostatnosti.

Celý národ se musí sjednotit pod praporem lásky k vlasti a k národu a pod praporem sjednocení vlasti.

Láska k vlasti a k národu a vysoké ocenění charakteristických národních rysů je společně sdíleným principem mentality a ideovým cítěním příslušníků národa. Náš národ se svým silným národním charakterem vřele miluje svou vlast a národ, pečlivě opatruje a stále udržuje zděděnou duši národa. Náš národní duch vlastenectví a lásky k vlastnímu národu a osobitý národní temperament jsou pevnou ideovou a duševní základnou pro velkou jednotu celého národa. Navíc pro náš národ, který naplno zakusil všechno neštěstí a všelijaké utrpení, plynoucí z rozdělení národa, vyvstává sjednocení vlasti jako největší národní požadavek a prapor sjednocení vlasti je praporem společného národního boje, praporem velké celonárodní jednoty. Na základě osobitého národního charakteru korejského národa musí celý národ vytvořit velkou jednotu v zájmu velké společné národní věci.

Mezi korejským Severem a Jihem, které po více než polovinu století žily odděleně, existují sice rozdíly ideologie a zřízení a různé další rozdíly, ale ve srovnání s takovými odlišnostmi je daleko větší to, co je Korejcům, jakožto jedinému národu národně společné. I požadavky a zájmy různých tříd a vrstev národa jsou vzájemně rozdílné, avšak národním úkolem, který dnes v první řade vyvstává před naším národem, je sjednocení vlasti. Velké věci sjednocení vlasti musí být všechno podřízeno. Jestliže se při absolutizaci ideologických a systémových rozdílů mezi Severem a Jihem a při stavění zájmů jednotlivých tříd a vrstev do popředí současně odvrátíme od toho, co je národně společné, a od společného prospěchu národa, nebude možno uskutečnit ani velkou národní jednotu ani sjednocení vlasti.

Bez ohledu na rozdíly ideologie a zřízení, politických názorů a víry se celý národ na Severu, na Jihu a v zámoří musí přenést přes třídní zájmy a zájmy vrstev a takto se pevně semknout pod praporem vlastenectví a lásky k národu, pod praporem sjednocení vlasti. Všichni příslušníci národa, dělníci, rolníci, příslušníci inteligence, mládež a studenti, třída městské maloburžoasie, národní kapitalisté a politikové, lidé činní v byznysu, kulturní pracovníci, věřící a vojáci, všichni bez rozdílu musí jednotně bojovat za sjednocení vlasti a aktivně k velkému dílu sjednocení vlasti přispívat.

Naším neochvějným stanoviskem a důslednou politikou je přijímat do náruče a spojovat v zájmu velké jednoty celého národa všechny lidi, kterým je drahá duše národa a kteří ji uchovávají bez ohledu na ideologii a zřízení, na třídy a společenské vrstvy, a všechny ty, kdo milují svou zemi a národ. Široce založená politika, kterou uplatňujeme, je politikou ušlechtilé humánní lásky, která do velké láskyplné náruče přivine všechny lidi, je to nejrozsáhlejší vlastenecká a národ milující politika, jež všechny třídy a vrstvy národa pevně sdružuje k velkému společnému dílu země a národa. Na cestě národního spojení a sjednocování vlasti důsledně realizujeme široce založenou politiku, takže se spojíme s každým, kdo má národní svědomí a touží po sjednocení vlasti, a ruku v ruce s ním půjdeme vpřed v jednom šiku za sjednocení vlasti. I lidé, kteří kdysi jednou nastoupili nesprávnou cestu, mohou svých chyb litovat a vstoupit na vlasteneckou cestu. Vůči lidem, kteří sice v minulosti zrazovali národ a šli chybnou cestou, ale dnes upřímně litují svých dřívějších omylů a chtějí přispívat k velkému dílu sjednocení vlasti, budeme postupovat shovívavě podle zásady neohlížet se za minulostí a půjdeme společně s nimi vpřed s cílem sjednocení vlasti. Kdyby si příslušníci jihokorejské vládnoucí elity anebo osobnosti z vládních nebo opozičních stran, velkokapitalisté a generálové armády vážili společných národních zájmů a přáli si sjednocení země, spojili bychom se i s nimi pod praporem velké národní jednoty.

S lidmi, s nimiž jsme se jednou uchopili za ruce, půjdeme spojenými silami dále nejen po cestě ke sjednocení vlasti, ale i v boji za prosperitu a rozkvět sjednocené vlasti, ale i s těmi, kdo přispěli ke sjednocení vlasti, jménem národa vysoce oceníme.

Jestliže chceme vytvořit velkou jednotu národa, musíme zlepšit vztahy mezi Severem a Jihem.

Dnes obrat vztahů mezi Severem a Jihem od nedůvěry a konfrontace ke vztahům důvěry a usmíření vystupuje jako velmi naléhavý požadavek při realizaci národního spojení a sjednocení vlasti. Všichni dosavadní jihokorejští vládcové pohlíželi na svůj vlastní národ jako na nepřítele a konfrontační politikou vůči Severu, která uvnitř národa vyvolávala nevraživost a spory, překáželi harmonickému spojení Severu a Jihu a všestranně bránili velké jednotě národa. Proti Severu zaměřená konfrontační politika jihokorejských úřadů se jakožto příčina plodící nedorozumění a nedůvěru stává kamenem úrazu, na němž vázne zlepšování vztahů mezi Severem a Jihem a národní jednota. Jestliže vládcové jižní Koreje budou dále uplatňovat proti Severu zaměřenou konfrontační politiku, která bude na nás pohlížet jako na nepřátele, pak nejenže znemožní vytvoření atmosféry důvěry a smíření mezi Severem a Jihem, ale mohou vystupňovat napětí a vyvolat nenapravitelné následky.

V podmínkách, kdy na Severu a na Jihu existují vzájemně odlišné ideologie a zřízení, nebude možno se vyhnout konfrontaci, jestliže nebude vzata na vědomí ideologie a zřízení druhé strany. Sever a Jih musejí dosáhnout harmonického spojení na základě uznání existence vzájemně odlišných ideologií a zřízení a při úsilí o spolužití, společný blahobyt a společný prospěch zároveň společně otevírat cestu ke sjednocení vlasti.

Jestliže někdo s cizí mocí za zády bude s cizí silou „vzájemně spolupracovat" a přitom považovat za nepřátele svoje národní bratry a povede konfrontační politiku proti Severu, stihnou jej kletby a odsouzení lidu a neunikne soudu dějin. To ukazuje tragický konec řady dosavadních vládců jižní Koreje. Jestliže vládcové jižní Koreje nechtějí kráčet ve stopách svých předchůdců, musejí se poučit z jejich neblahého konce a učinit rozhodný krok, kterým se rozloučí se starou minulostí konfrontace namířené proti Severu. Jestliže vládcové jižní Koreje učiní obrat ve své politice a tak nahradí konfrontační politiku proti Severu politikou smíření a spojení se Severem, vyvinou se vztahy mezi Severem a Jihem ve vztahy důvěry a smíření a otevře se nová fáze při realizaci národního slučování a sjednocování vlasti. Vládcové jižní Koreje musí ze stanoviska vlastenectví a lásky k národu nahradit konfrontační politiku proti Severu politikou smíření a spojení se Severem a vykročit cestou usmíření a slučování národa. V jižní Koreji musejí zrušit všechny fašistické a proti sjednocení namířené zákony a orgány, které stojí v cestě národnímu sloučení a sjednocení vlasti, a musejí odstranit veškeré politické bariéry.

Naše stanovisko vůči vládcům jižní Koreje je jasné. To, že jsme se stavěli proti dosavadním vládcům jižní Koreje, nespočívalo v tom, že se označovali za držitele moci. Stavěli jsme se proti jejich politice spoléhání na cizí moc, proti jejich politice mařící sjednocení a proti jejich vlasti zrádnému a národ zrazujícímu jednání. Jestliže vládcové jižní Koreje skutečně zaujmou vlastenecké a vůči národu láskyplné stanovisko, stanovisko ve prospěch spojení se Severem a vzájemného sloučení, budeme osud národa prosazovat společně s nimi.

Za velkou jednotu národa musíme bojovat proti nadvládě a vměšování cizí moci, proti národním zrádcům a silám, které se stavějí proti sjednocení, a proti těm, kteří se spolčili s cizí mocí.

Nadvláda a vměšování cizí moci je základní překážkou, stojící v cestě sloučení našeho národa a sjednocení vlasti. Cizí silou byl náš národ rozdělen na Sever a Jih a v důsledku nadvlády a vměšování nemohla být dodnes sjednocena naše země a náš národ. Rozdělování druhých národů a jejich ovládnutí patří k stereotypním metodám imperialismu. USA ignorují požadavek našeho národa na sjednocení vlasti, a postupují proti proudu epochy samostatnosti, přičemž beze změny sledují své choutky po trvalém rozdvojení našeho národa a jeho ovládání. USA vyvolávají nevraživost a spory uvnitř našeho národa a podněcují jihokorejské vládnoucí kruhy ke konfrontaci s jejich národními bratry, nadále ponechávají v jižní Koreji rozmístěné americké vojsko a vyvolávají napjatou situaci neustálými vojenskými cvičeními a posilováním ozbrojených sil.

Všichni dosavadní vládcové jižní Koreje, které podněcovala a jimiž manipulovala cizí moc, navršili dělící bariéry, intenzifikovali politickou a vojenskou konfrontaci mezi Severem a Jihem, potlačovali jihokorejský lid, toužící po samostatnosti, demokracii a sjednocení vlasti, a uplatňovali všelijaké politické triky, aby rozštěpili a rozvrátili demokratické vlastenecké síly, usilující o sjednocení.

Bez boje proti nadvládě a vměšování cizí moci a proti rozkolným silám v Koreji i v zahraničí není možno uskutečnit spojení mezi Severem a Jihem, ani velkou jednotu národa, ani sjednocení vlasti.

Celý národ na Severu, na Jihu a v zámoří musí rozšiřovat všenárodní boj proti nadvládě a vměšování cizí moci a tak důkladně likvidovat příčinu, která brání sjednocení vlasti. Současně s tím musíme účinně bojovat proti politice odmítající sjednocení a proti politice národního rozkolu, kterou provádějí národní zrádci, spolčení s cizí silou v zájmu osobního bohatství a okázalosti a v zájmu své vlastní moci, aniž by měli na mysli osud země a národa.

Vlastenecké demokratické síly, usilující o sjednocení musejí zvyšovat bdělost vůči rozkolníky prováděné úskočné politice odcizování a rozvratu a musejí jí čelit silou jednoty. Všechny politické strany, osobnosti a lid ze všech vrstev, milující zemi a národ a toužící po sjednocení, musejí velkou věc národního spojení a sjednocení vlasti nastolit jako nejvyšší požadavek a posilovat jednotu a za neustálého rozšiřování vlasteneckých řad, usilujících o sjednocení se organizačně pevné seskupovat.

Aby dosáhl velké jednoty národa, musí celý národ na Severu, na Jihu a v zámoří vzájemně vyměňovat návštěvy a realizovat styky a při rozvíjení dialogu posilovat solidární sepětí.

Široká realizace výměny návštěv a kontaktů, dialogu a solidárního sepětí je jednou z důležitých cest k dosažení velké jednoty národa. Ačkoliv v našem národě existují rozdíly ideologií, ideálů, politických názorů a víry, mohou všichni krajané ze Severu, z Jihu a ze zámoří posilovat vzájemné porozumění a důvěru a spojil své záměry a síly v zájmu společného národního cíle, jestliže se budou svobodně navštěvovat a stýkat, povedou-li dialog, budou-li posilovat solidární sepětí. Naši krajané na Severu, na Jihu a v zámoří musejí se vznešenými ideály velké národní jednoty a sjednocení vlasti v mysli aktivně usilovat o uskutečňování výměny návštěv a kontaktů, dialogu a organizovaného solidárního sepětí.

Dialog mezi Severem a Jihem se musí stát dialogem ve prospěch sloučení národa, dialogem pro sjednocení vlasti. Nikdo nesmí využívat fóra dialogu pro sledování nečestných politických cílů, anebo pro pevné zakotvení rozdělení země. Dialog Severu a Jihu musí být veden podle zásady, že postaví společné národní zájmy na přední místo a rozptýlí stav nedůvěry a konfrontace mezi Severem a Jihem a že všechno podřídí sjednocení vlasti.

Dialog Severu a Jihu se nesmí stát monopolem malého počtu vládních činitelů a specifické třídy nebo vrstvy. Je to záležitost, jež se musí stát širokým dialogem, který může shromáždit nazírání všech stran, všech skupin, všech tříd a vrstev. Dialogu se musejí v širokém rozsahu zúčastnit zástupci všech politických stran a společenských organizací včetně vládních činitelů Severu a Jihu, osobnosti a lid ze všech tříd a vrstev a zahraniční krajané. Je třeba aktivně rozvíjet dvojstranné i mnohostranné rozhovory a jednání různých forem.

Velká jednota celého národa se vytváří a upevňuje v průběhu rozvíjení společných akcí v solidárním sepětí při boji za sjednocení vlasti. Všechny politické strany, organizace a krajané z různých tříd a vrstev na Severu, na Jihu a v zámoří se musejí v boji za sjednocení vlasti vzájemně podporovat a slaďovat krok a přitom energicky rozvíjet společné akce.

Boj našeho národa za samostatné mírové sjednocení vlasti dnes vstupuje do nové historické etapy. Na další cestě ke sjednocení vlasti nadále stojí proti nám mnoho překážek a nesnází, ale my na další cestu sjednocování vlasti hledíme s optimismem. Náš národ je jeden a tak i naše vlast je jedna. Náš národ pod praporem sjednocení vlasti jistě dosáhne velké jednoty.

Pevně věřím, že celý národ na Severu, na Jihu a v zámoří tím, že bude bojovat v pevné jednotě, splní odkaz velkého vůdce soudruha Kim Il Sunga na sjednocení vlasti, a tak za naší generace určitě uskuteční velké historické dílo sjednocení vlasti.



z rovnomennej brožúry prepísal -vjml-

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára