utorok 1. novembra 2011

Odpovědi vedoucího představitele KIM JONG Ila na dotazy položené ruskou zpravodajskou agenturou ITAR-TASS

Vedoucího představitele ze dne 13. Října 100. Roku éry čučche (2011) na otázky předložené ruskou zpravodajskou agenturou ITAR-TASS.
Redakční výbor listu „Rodong sinmun“ uveřejnil v plném znění odpovědi, které poskytl
vedoucí představitel Kim Jong Il

Vyjadřuji dík za to, že zpravodajská agentura ITAR-TASS předložila písemné otázky v souvislosti s úspěšným průběhem naši návštěvy v oblastech Sibiře a Dálného východu Ruské federace.
Ptali jste se na různé otázky a hodlám je pro usnadnění zodpovědět ve sloučení do několika témat.
Nejdříve se zmíním o dojmech z návštěvy Ruské federace a o perspektivách vývoje korejsko-ruských vztahů.
Velmi mne těší, že jsem se v uplynulém srpnu při návštěvě Ruska, naši přátelé sousední země, setkal s prezidentem Dmitrijem Anatoljevičem Medvěděvem. Nemohu zapomenout na to, jak prezident Medvěděv přicestoval do Ulan-Ude, vzdáleného od hlavního města Moskvy několik tisíc kilometrů, a laskavě nás uvítal a jak nás ve všech navštívených místech vřele přijali vedoucí funkcionáři z ústředí i z krajů a ruský lid. Také jsem si s radostí zapamatoval dny, kdy jsem se na počátku století několikrát setkal a upevňoval přátelství s dřívějším prezidentem Vladimírem Putinem.
Měl jsem skutečně hluboké procítěné vzpomínky, když jsem asi po deseti letech opět navštívil věčnými souvislostmi bohatou oblast Dálného východu a Sibíře, kde jsou výrazně nahromaděny posvátné stopy velkého prezidenta Kim Il Sunga, který položil základy drahocenné tradice korejsko-ruského přátelství a přinesl nehynoucí zásluhy o její posilování a rozvoj.
Během této naši třetí návštěvy Ruska v novém století jsme postupně shlédli různa města a hospodářské i kulturní instituce počínajíce velkou energetickou základnou Dálného východu, vodní elektrárnou Bureja, a proslulou sibířskou scenérií Bajkalského jezera. Přitom na nás zapůsobilo hlubokým dojmem, když jsme shlédli úspěchy, jichž dosahují ruská vláda a lid při energickém budování státu, a ještě lépe jsme se seznámili také s myšlením a cítěním a se zvyky hrdinného a pilného ruského lidu. Stálé prohlubování a rozvíjení historie a tradice korejsko-ruského přátelství zcela odpovídá zájmům lidu obou našich zemí a má také závazný význam pro uhájení míru a stability v oblasti severovýchodní Asie.
Korejsko-ruské jednání na nejvyšší úrovni, které se konalo v Ulan-Ude, se stalo důležitou příležitostí pro další rozšiřování a rozvoj korejsko-ruských vztahů přátelství a spolupráce v souladu se záměry a tužbami lidu obou zemí. Tentokrát bylo při setkání a jednání nejvyšších představitelů Koreje a Ruska dosaženo společného srozumění, že otázka výstavby plynového potrubí a spojení železnic a rozvoj korejsko-ruské hospodářské spolupráce v dalších oblastech odpovídají zájmům lidu obou zemí a také přispějí k rozkvětu regionu. V souladu s tím jsou nyní mezi Koreou a Ruskem živě urychlována praktická opatření za účelem realizace výstavby plynovodu a další spolupráce v oboru energetiky.
Jsem pevně přesvědčen, že se vztahy přátelské spolupráce mezi oběma zeměmi budou ve všech oblastech politiky, hospodářství, kultury a vojenství ještě více rozšiřovat a sílit v duchu dohod, dosažených při nynějším vrcholném setkání a jednání, společně korejsko-ruské deklarace, Korejsko-ruské moskevské deklarace a korejsko-ruské smlouvy o přátelství, dobrém sousedství a spolupráci. Vláda naši republiky velmi oceňuje tradiční korejsko-ruské přátelství a společním úsilím s ruskou stranou bude neustále dále posilovat a rozvíjet vztahy přátelské spolupráce mezi oběma zeměmi a jejich lidem.
Dále budu hovořit o jaderné problematice Korejského poloostrova a k otázce obnovení šestistranného jednání.
Denuklearizace celého Korejského poloostrova je pokynem odkazu velkého prezidenta Kim Il Sunga a představuje důsledné stanovisko vlády naší republiky.
Jaderná problematika Korejského poloostrova se zrodila působením USA, které trvale ohrožují samostatnost a bezpečí našeho lidu.
Samostatnost je životem země a národa. Byli jsme nuceni si udržovat sílu čelící jaderným zbraním, abychom ubránili svou samostatnost proti otevřené jaderné hrozbě USA a jejich vzrůstající nepřátelské politice.
Tak, jsme tentokrát při korejsko-ruském summitu dospěli k jednotě názorů, nenastává žádná změna v našem zásadním stanovisku, že hodláme co nejdříve bez předběžných podmínek obnovit šestistranná jednání a plněním Společného prohlášení z 19. Září v celém rozsahu a vyváženě podle zásady simultánní aktivity uskutečňovat denuklearizaci celého Korejského poloostrova.
Společně ruskou stranou budeme na mezinárodní scéně vystupovat proti mocenské autoritativní politice a svévoli a budeme nadále usilovat o nastolení spravedlivého mezinárodního pořádku a o obranu míru v Asii a ve světě. K výhledům normalizace vztahů naší země s USA a s Japonskem bych řekl, že to závisí plně na stanovisku a postoji USA a Japonska.
Trvale dobré rozvíjení vztahů se všemi zeměmi, které vůči nám postupují přátelsky podle idejí samostatnosti, míru a přátelství představuje naši konzistentní zahraniční politiku.
Spojené státy americké i po vstupu do nového století vedou nepřátelskou politiku vůči Koreji a přitom ve všech směrech posilují nátlak na naši zemi a dohánějí situaci až na nebezpečné pomezí.
Jak v realitě prokázala historie nepřátelských korejsko-amerických vztahů, žádný nepřátelský čin ani agresivní podvratné machinace USA u nás neobstojí a nikdy se nemohou vyhnout nezdaru.
Kdyby USA třeba i nyní upustily od nepřátelské politiky vůči Koreji a postupovaly vůči nám s dobrou vůlí, jsme ochotni zlepšit naše vztahy s nimi.
Ve vztazích mezi naší zemí a Japonskem jde především o to, aby Japonsko beze zbytku likvidovalo zločinné křivdy, jichž se dopustilo v minulosti vůči naší zemi a našemu národu.
Jestli, že se Japonsko odhodlaně zřekne skandální minulosti a zanechá nepřátelské politiky vůči nám, bude možné normalizovat také vztahy mezi naší zemí a Japonskem.
Naši blízcí ruští přátelé projevili zájem o to, jak náš lid dosahuje epochálního rozvoje silné vzkvítající země.
Během této naší návštěvy v Rusku prezident Medvědev zaslal přátelské pozdravy našemu lidu, který při stém výročí narození velkého prezidenta Kim Il Sunga bojuje za dosažení nového obratu při budování prosperujícího státu. Přitom prezident Medvěděv podpořil účinná opatření, která jsme přijali v zájmu rozvoje hospodářství země a zlepšení životní úrovně lidu, vyjádřil pevné přesvědčení, že sklidíme ještě větší úspěchy při budovaní bohaté a mocné země. To je obrovské povzbuzení pro naše velké dílo.
Náš lid dnes rozvíjí energický boj za uskutečnění velké věci budovaní socialistické silné země, což bylo celoživotním přáním prezidenta Kim Il Sunga, a vynakládá zvláště všechny síly na zvyšování životní úrovně lidu.
Opřeni o mohutnou sílu jednomyslné semknutosti strany, armády a lidu a o solidní potenciální síly samostatně soběstačného národního hospodářství nakonec určitě skvěle uskutečníme velké dílo budovaní silného státu.
Záměr zajistit, aby náš lid mohl co nejdříve dobře žít, aniž by musel závidět druhým, je mým největším přáním a je mým největším potěšením sdílet strasti radosti s naším lidem a energicky pracovat na cestě realizování uvedeného záměru k rozkvětu.
Při této příležitosti ještě jednou zasílám vládě a lidu Ruska úspěchy při budovaní mohutného státu.

Z bulletinu Veľvyslanectva KĽDR v Prahe

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára